Alles wat je moet weten over de waterdichtheid van je horloge

Waterdichtheid is een term die je vaak tegenkomt wanneer je op zoek bent naar een nieuw horloge. Maar wat betekent het nu precies en waar moet je op letten? In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van waterdichte horloges en geven we antwoord op al je vragen.


Wat is waterdichtheid bij horloges?

Waterdichtheid bij horloges verwijst naar het vermogen van een horloge om weerstand te bieden tegen waterpenetratie tot een bepaalde diepte. Dit wordt gemeten in meters, maar het is belangrijk om te weten dat deze meting niet direct verwijst naar de diepte waarop je met het horloge kunt duiken. Er zijn verschillende factoren, zoals temperatuur en beweging onder water, die de waterdichtheid kunnen beïnvloeden.


Classificaties van waterdichtheid

Er zijn verschillende classificaties voor waterdichte horloges, variërend van spatwaterdicht tot geschikt voor diepzeeduiken. De classificaties worden aangegeven in ATM of BAR. Hier zijn enkele veelvoorkomende classificaties:

  • 3 ATM/30 meter: Geschikt voor dagelijks gebruik, bestand tegen regen en spatwater.
  • 5 ATM/50 meter: Geschikt voor zwemmen in ondiep water.
  • 10 ATM/100 meter: Geschikt voor zwemmen en snorkelen.
  • 20 ATM/200 meter en hoger: Geschikt voor duiken.


Hoe controleer je de waterdichtheid van je horloge?

Het is aan te raden om de waterdichtheid van je horloge regelmatig te laten controleren door een professional, vooral als je het horloge vaak in water gebruikt. Dit kan meestal eens per jaar of na elke batterijwissel.


Onderhoud van je waterdichte horloge


Om de waterdichtheid van je horloge te behouden, is goed onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips:

  • Vermijd het indrukken van knoppen onder water.
  • Spoel je horloge af met zoet water na blootstelling aan zout of chloorwater.
  • Laat de waterdichtheid regelmatig controleren.


Veelvoorkomende misvattingen


Een veelvoorkomende fout is het overschatten van de waterdichtheid van een horloge. Een horloge met een waterdichtheid van 30 meter is bijvoorbeeld niet geschikt voor zwemmen. Het is belangrijk om de specificaties goed te lezen en te begrijpen.


Conclusie: Kies het juiste waterdichte horloge voor jou

Het kiezen van het juiste waterdichte horloge hangt af van je levensstijl en de activiteiten die je onderneemt. Of je nu een zwemmer, duiker of gewoon iemand bent die niet verrast wil worden door een plotselinge regenbui, er is altijd een horloge dat bij je past. Vergeet niet de waterdichtheid regelmatig te laten controleren en onderhoud je horloge goed om de levensduur te verlengen. Zoek je een waterdicht horloge of ben je geïnteresseerd in waterdichte horloges? Dan ben je bij ons aan het juiste adres voor advies en een uitgebreid assortiment.