Horloge informatie

Onderhoud en Opbergen

Belangrijk voor een lange levensduur van het horloge is een goede en stofvrije bewaarplaats voor het horloge. Een horlogedoos met dichte deksel is hier bijvoorbeeld prima geschikt voor. Zorg ervoor dat direct zonlicht vermijd wordt, aangezien dit de levensduur van de wijzerplaat en wijzers niet ten goede komt.

Onderhoud

Mechanische horloges hebben voor een zo lang mogelijke levensduur onderhoud nodig, omdat deze horloge bewegende delen bevatten die slijten als er geen goed onderhoud aan wordt verricht. Het is aan te raden elke 2 a 3 jaar het horloge te laten reinigen en een servicebeurt te geven. Hierbij wordt dan al het vuil verwijderd en wordt de olie indien nodig vervangen, zodat het horloge weer soepel loopt.

Horlogeglas

Er zijn verschillende soorten glas voor een horloge. je hebt mineraalglas, kristalglas, en saffierglas. Mineraalglas is het zwakst gevolgt door kristalglas wat weer iets sterker is dan gewoon vensterglas. Saffierglas is het sterkst en meest duurzaam. Daarnaast is saffierglas ook het meest krasbestendig.

Waterdichtheid

Hierover bestaat veel verwarring, maar het is eigenlijk vrij simpel. De verwarring die hierover ontstaan is, komt doordat fabrikanten bijvoorbeeld aangeven dat een horloge "50 meter waterdicht", of "5 bar waterdicht" is. In werkelijkheid gaat het hier dan om "5 atm waterdicht". De fabrikant heeft dan getest dat het horloge, bij kamertemperatuur, 5 atm luchtdruk kan weerstaan. Er wordt echter geen rekening gehouden met temperatuurverschillen die kunnen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer u met een horloge een uur lang in de hete zon heeft gelegen en vervolgens het koude water induikt.

Er zijn diversen gradaties waterdichtheid, de meest voorkomende zijn:

3 ATM waterdicht
Het horloge is spatwaterdicht, maar niet geschikt om onder water te houden. Regen zou geen probleem moeten zijn.

5 ATM waterdicht
Een horloge van 5atm is waterdicht. Je kunt hiermee douchen en eventueel ook zwemmen. Het is echter niet bestand tegen grote temperatuurverschillen en drukverschillen. 

10 ATM waterdicht
Horloges van 10atm zijn geschikt om mee te zwemmen. Deze is beter bestand tegen vocht tijdens het zwemmen dan de 5atm horloges.

15 > ATM waterdicht
Een horloge van 15atm of meer is geschikt om mee te duiken. De kast is zwaarder en het glas is dikker waardoor het beter tegen druk en temperatuurverschillen kan dan andere horloges. Hoe dieper je gaat duiken hoe hoger de atm van je horloge moet zijn. Maar een horloge van 15 atm moet tegen een diepte van 100 a 150 meter kunnen.

Quartz horloge (horloge op batterijen)

Quartzhorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Quartzhorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee. Laat de batterij van uw horloge direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dat is desastreus voor het uurwerk.